35 12
發新話題

步法是乒乓球運動的生命

輝哥你自我要求很高啊!

我聽過一個教練講,叫我當長膠打不死對方時,
要有正手打全檯的能力,嘩!咁咪成個柳成敏咁軟款!?

約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-8-21 16:09 發表
輝哥你自我要求很高啊!

我諗無十年八載都練唔成....
o( ^ (00) ^ )o

回復 27# 的帖子

吾使禁久,三,四年LA

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-8-21 16:09 發表
輝哥你自我要求很高啊!

教練覺得你有潛質成為柳成敏 其實我要求不算高,只系資質差,學極都學唔到.就算學,又只系學到表皮,學唔到實質的技術 .昨晚有機會同你打波,好開心.

你反手橫打很好呀!前衝又帶有強烈側旋。

反手好,咁咪慳番幾步law。

約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-8-21 16:49 發表
你反手橫打很好呀!前衝又帶有強烈側旋。

反手好,咁咪慳番幾步law。
慳番幾步,之后就常個人唔想走位啦.好辛苦啊.其實你板反手長膠都唔錯,比較沉.正手又拉得好好.

步法盡量練啦,最重要是有走正確步法的意識,然後再有體力配合。

我人到中年,仲學柳成敏咁撲波?!跌死冇人可憐!

你有空再來玩0下啦!我會再想法子破你橫打。

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-8-21 17:42 發表
步法盡量練啦,最重要是有走正確步法的意識,然後再有體力配合。

我人到中年,仲學柳成敏咁撲波?!跌死冇人可憐!

你有空再來玩0下啦!我會再想法子破你橫打。
你唔好甘講啦,其實我好C GA JAR!

我看過一本教練步法的書,作者比喻到 ”手法是乒乓球的母,步法是乒乓球的父”,必須互相容合,相輔相成。
不過練步法確實十分沈悶,又沒有明顯成效,所以練了一個月就.............

I think how you move is very important and  that is why many do well during practice and lose during matches.

The problem is not all teacher correct how you move with a good method, many just tell you what's wrong without actually suggest what you should do law..

非常同意!!

同意

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-8-27 10:35 發表
I think how you move is very important and  that is why many do well during practice and lose during matches.

The problem is not all teacher correct how you move with a good method, many just tell  ...
hahaha, Can't agree with you more

'Many teacher just tell you what's wrong without actually suggest what you should do law'

35 12
發新話題
最近訪問的版塊