23 12
發新話題

論壇月賽,識左幾位網友

論壇月賽,識左幾位網友

昨晚, 到粉嶺聯和墟體育館睇論壇月賽, 我結識了幾位網友 (Borkee,、至高境界、 Ycfu, 、半邊人 、曲奇餅等), 一班很 nice 的新朋友!
真是有朋自遠方來, 他們當中,有位朋友家在青衣,一位則來自鸭利洲! 好遠呀!
閒談間, 知道有两位朋友都打算比自己的兒子學打乒乓球,
他們的孩子比小兒细好多,
一個只得10個月大, 另一個大 D, 也只係三歲!
真是未雨綢繆的好爸爸, 祝他們早日享受親子乒乓之樂!

孩子細的時后, 像是一張白纸,
他們的興趣很受父母的影响。
我喜歡跑步, 白纸上就自然塗上跑步的色彩,
有時間就同佢地去跑步,
又報名玩下親子跑賽! 不亦樂乎!

但孩子一天一天成長, 他們的興趣也可能改變,
小兒白纸上跑步的色彩已淡化,
他自己揸主意換上满纸乒乓球的彩色!

No problem la, 孩子大了,興趣就由他們自己诀定吧!
我覺得父母在孩子細的時后, 要做的就是提供機會比孩子嘗試不同的活動,最后, 等他們去取捨選擇!

哈哈哈, 講起有D 誇張,
小兒琴、棋、書、晝、武、舞都玩過 (而家除了'棋', 其它都冇玩 la)
可是, 他却選擇了打乒乓球,
一項他天份不高, 事倍功半的運動!
他自己選擇的, 冇問題呀!

我也很高興認識你,我兒子5歲了,如果他日後喜歡乒乓球,我就多個伴了。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

你仔仔好Q吖,你屋企個景都唔錯喎,係咪海魚半島呢
tigerone is the strongest

快弧真係勁!係呀。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

Bluesky很高興認識你!打乒乓球不但可強身健體,還可以認識很多新朋友,何樂而不為。很幸運在這次比賽取得了第六名,對一個「半邊人」(中風) 來說已是十分難得了。
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +24 取得第六名,對一個「半邊人」(中風) 來說, ... 2009-8-19 22:36

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-8-19 20:20 發表
我也很高興認識你,我兒子5歲了,如果他日後喜歡乒乓球,我就多個伴了。
你兒子好 cute 呀 ,
'他日後喜歡乒乓球'??奇怪喎!
Daddy 打得那麼好, 他應該也喜歡乒乓球的

引用:
原帖由 半邊人 於 2009-8-19 21:39 發表
Bluesky很高興認識你!打乒乓球不但可強身健體,還可以認識很多新朋友,何樂而不為。很幸運在這次比賽取得了第六名,對一個「半邊人」(中風) 來說已是十分難得了。
恭喜你呀, 真係勁呀, 特到是你的發球!
取得第六名, 真不簡单的!

我好屎波姐,不過運動帶來的好處很多。

人fit了,行步路也輕省了。

就係因為你仔仔打乒乓球事倍功半,
所以佢先覺得有挑戰性,
更加想克服佢!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-8-19 23:04 發表
就係因為你仔仔打乒乓球事倍功半,
所以佢先覺得有挑戰性,
更加想克服佢!
咁都比你想到, 好厲害呀

回復 8# 的帖子

實在有賴各位高手禮讓我這個「傷殘人士」,特別在此謝過!

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-8-19 16:50 發表
他很像Ycfu

我都好高興能認識你哋!冇錯!孩子的興趣是應該由他們選擇的!但學ycfu話齋,如果呀仔喜歡,自己就多個伴,你話幾美滿呢?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

引用:
原帖由 快弧 於 2009-8-19 20:31 發表
你仔仔好Q吖,你屋企個景都唔錯喎,係咪海魚半島呢
HaHa!防守王又係住海魚半島ga

嘩, 咁多孩子照片?!

你地個個仔仔都好得意呀,
不如搵次一齊出黎打下波啦!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-8-20 11:19 發表
你地個個仔仔都好得意呀,
不如搵次一齊出黎打下波啦!
果段年紀可能係爭嘢玩多d!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-20 14:48 發表
嘩, 咁多孩子照片?!
我哋未來嘅棟樑吖嗎?

引用:
原帖由 borkee 於 2009-8-20 11:20 發表

我哋未來嘅棟樑吖嗎?
如果係姓劉o既, 直情係劉國樑添喇!

23 12
發新話題
最近訪問的版塊