發新話題

點解正手爆不出最大的力量???

點解正手爆不出最大的力量???

點解兒子正手改正, 練了成三星期,

雖有D D 進步, 但還是發不出全身(轉腰, 大臂, 收小臂)協調的力量!

球拍接觸波的一刻, 就是爆不出最大的' 協力'

真係難! 難! 難!

重有排練!

我想他再練多 一兩個月應會好D!

Requires patience

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2009-8-27 21:37 發表
You are right. It requires patience!

Patience + patience + patience =  a bit improvment

你可以跟教練打正手時試試打快中慢, 感覺一下發力係點, 唔發力係點, 我係咁打, 依家
都有D 感覺.
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-8-27 23:45 發表
你可以跟教練打正手時試試打快中慢, 感覺一下發力係點, 唔發力係點, 我係咁打, 依家
都有D 感覺.
謝謝, 等我星期六叫佢試下先!

Many thanks

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-8-27 20:52 發表
點解兒子正手改正, 練了成三星期,

雖有D D 進步, 但還是發不出全身(轉腰, 大臂, 收小臂)協調的力量!

球拍接觸波的一刻, 就是爆不出最大的' 協力'

真係難! 難! 難!

重有排練!

我想他 ...
你指既全身 漏左腳 同膊, 仲有好多細微既野...e家只係紙上談兵 , 搵個教練啦
If you Want to go Fast, Walk Alone. If you Want to go Far, Walk Together

引用:
原帖由 Joe 於 2009-8-28 00:31 發表

你指既全身 漏左腳 同膊, 仲有好多細微既野...e家只係紙上談兵 , 搵個教練啦
謝謝 你的意見!

小兒巳有教練在指導, 但是就係還未能打出全身協調的力量,
你說得對, 還有腳同膊,
還有重心轉移 tim

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2009-8-27 21:37 發表
係 requires practise, 有 patience, 坐係度等都唔係辦法
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 jack 於 2009-8-28 06:08 發表

係 requires practise, 有 patience, 坐係度等都唔係辦法
耐心練習好!

引用:
原帖由 肥邦 於 2009-8-28 09:30 發表
轉腰, 大臂, 收小臂協調到,就已經好好,繼續努力!!
Thanks 肥邦

引用:
原帖由 jack 於 2009-8-28 09:38 發表

Yes , practise + practise + practise
+ patience

Many thanks

發新話題
最近訪問的版塊