45 123
發新話題

爸爸被証實患腸癌, 我好擔心

爸爸被証實患腸癌, 我好擔心

近日, 爸爸被証實患腸癌, 我好擔心, 晚上睡不好, 日間亦提不起勁做工作!

我十分愛我的爸爸

心情不好, 每天的責任還是要肩負,

一大堆的大小事情還是要處理,

生活巨輪,日夜不斷滾動,

人在其中,無奈不停在轉!

但我要振作, 調整好情緒,

陪爸爸去面對!

每日, 我巳習慣到論壇走走,覺得這裡有我一班朋友,
爸爸患癌比我的壓力, 大到我不能承受,
所以, 我在此與朋友傾訴,
希望能有助自我情緒調整!

你要和你爸爸一起振作呀.....要樂觀面對一切,,,,,和他一起走過這難關...

我有朋友多年前也是患了腸癌, 他做了切除手術和化療後到現在很多年了都非常精壯, 給你爸爸和自己多一點信心吧, 這是可以醫治的.

Bluesky, 我爸爸3年前因癌過身,過身前一年半中風要住在老人院。

那時我每天都去探望他,看見他日漸消瘦真的很難過。

所以我很明白你的憂慮,多點陪伴他,讓他知道你愛他。

願賜平安的主祝福你一家!
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

神會保守你爸爸的...要樂觀面對! 加油 !

希望喺Bluesky的探望/守候, 醫院的趁治中, 大Bluesky逐漸康復! 大中小Bluesky, 努力, 加油!

Bluesky, 你要振作, 同爸爸一齊勇敢面對, 開心係戰勝病魔既最大動力, 加油呀

加油呀,你一定可以陪佢一齊度過難關架

sorry to hear it. add oil, maybe i can't do too much ,but will pray for your father
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

抗癌之路十分難行,
非你爸一人之事,
而是全家人上下齊心面對,
親人的支持和鼓勵是最重要.
祝你爸早日痊癒.

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-9-5 08:31 發表
我有朋友多年前也是患了腸癌, 他做了切除手術和化療後到現在很多年了都非常精壯, 給你爸爸和自己多一點信心吧, 這是可以醫治的.
是呀!現今醫學科技非常先進,剛啱有位同事也是患癌,但經治療後,情况有很大的改善,癌細胞也縮小了!所以一定要有信心,你和你爸爸都一定要堅持,必定會戰勝疾病!加油呀!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

我好明白你既心情....果時我都係日日都好唔開心....
影響著我每天既上學....
不過我同左身邊信任既人講...可以令到自己冇咁大壓力...
亦都有人一同分擔....
你爸爸最重要的是有你們的支持....盡可能每天都陪陪他....相信他一定會十分開心...
加油呀!!!反正都要是面對...不如開心面對....對嗎?!
願主祝福你一家

感謝大家的開解及祝福!
看到你們的回覆,我的眼淚巳滴下來了!

哭過后, 生活仍要繼續!
我會振作, 陪爸爸一起面對的!

謝謝!

振作d牙, 希望你爸爸早日康復la

多陪他, 讓他感受到你的支持.

你自己也要保重, 畢竟前面的路不易走. 放心, 這裡有很多人撐你的!

你我需不認識,但我們/大家既是 HKTTF 網友已等同認識了

我的詞令需不要好,只能送上一句 " 信心 "

" 你們要回到孩童的信心 ".......有福了
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

請問你爸爸係第幾期癌症,如果係初期,係有得醫架
我有個教友5年前患了胰臟癌,上帝保守看顧下,
得到合適的醫療,家人的愛心照顧支持,各教友,朋友陪伴支持鼓勵
到現在還積極開心活著.還在教會事奉,做義工添
癌病之路係難行嘅,擔心係正常嘅,但只要積極面對又並非絕望
多關愛支持陪伴病人是很重要的,等他知道世上有人愛他重視他
可以加強他的求生意志      
其實人生重要的不在乎長短,
只要在任何光景都能活得積極及意義那就活得精彩啦
(好似你陪伴你仔仔咁,幾開心感人吖 )
多些陪伴關心你爸爸,找合適的醫療,支持他 ,
你亦要堅強吖別被打夸   上帝會保守的,如果你相信祂
我會為你和你爸爸祈禱及支持

tigerone is the strongest

加油!堅持,要對你爸爸有信心呢!
睇下你媽媽/屋企人有無人可以全日睇住佢?如果無,請返個人睇住佢,陪佢去醫院都要啦....
電療/化療時期個人好虛弱,隨時真係可以係街到暈左,所以最好成日都有人陪住佢呢....

加油呀,你爸爸一定早日康復,一定要有信心

不要怕, 只要信!
將一齊交俾神,
神一定會賜福給你同你一家人,
我地個個都咁支持你架!
o( ^ (00) ^ )o

45 123
發新話題
最近訪問的版塊