發新話題

成日練波為咗乜?

成日練波為咗乜?

有好多波友( 小朋友, 大朋友,先進朋友) 成日練波為咗乜?

1. 有D 人話为了健康, 但係咁練都好似唔係好有益, 特别是对手脚關節的損害!

2. 父母比其小朋友學打波, 又陪練波,  陪去比賽, 又為咗乜?
入青苗? 入精英? 入港青? 強身健體? 比賽拎奖? 讓孩子完成自己當年的夢想? 滿足自己的虛榮心? 帮孩子實踐自我 (self -actualization) God knows !

哈哈哈, 我比blueskyson 學打波, 又陪練波,  陪去比賽, 我都唔知為乜!

3. 有D 人話为了娛樂, 打波赢輸都咁開心! 打波輸咗, 特別是比賽, 真係都咁開心?

4. 有D 人話为了升組, 由丁升丙、丙升乙, 乙升甲, 目標好清晰!

做得 hktff 的會員, 我估99% 都熱愛打乒乓波, 一有打波機會, 肯定不易放過!

有冇想過自己成日練波為咗乜呢?
小朋友家長, 比子女學波, 真正的目的又是甚麽呢?

為左打出靚波時候既開心^^

係為左沖爆對手時的快感~~~或見到自己平時苦練的成果得郅肯定~~ 你也可以說時一種少少的虛榮心^^''  講真hk 打波 是不可以搵食,,出到去都係比人沖爆.. -.- 為的可能只是一種推動自己不斷向前的滿足感...(個人意見 )
RAY

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-9-20 18:07 發表
有好多波友( 小朋友, 大朋友,先進朋友) 成日練波為咗乜?

1. 有D 人話为了健康, 但係咁練都好似唔係好有益, 特别是对手脚關節的損害!

2. 父母比其小朋友學打波, 又陪練波,  陪去 ...
成日練波係想進步,進步為乜? 為左執波執少啲!

你呢個問題..我真係有諗過..
又冇咩叻過人,高又唔夠人高..瘦到得排骨.玩咩運動都吃虧..除了乒乓球.我自小開始我媽爸都唔係太讚成我打波..
所以我一生既打波生涯係好悲痛....小時候冇錢
想打好少少既膠但又買唔起塊木..就迫住拆左塊
四星紅雙喜木..貼塊蝴蝶牌膠皮,為左d咩?咁窮都要打
....就是為了得到別人認可...得到存在的價值。所以我n妒忌以家的小朋友咁多機會

本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 夠堅強! 2009-9-20 22:57

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-9-20 18:07 發表

為左 " 燃燒生命 "  ,
唔想做宅男 ,  
為左過正常生活 .........

咁想問下做人為左咩????
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-9-20 22:38 發表
咁想問下做人為左咩????
哈哈哈, 真係冇想過

這個人生的哲學問題, 好難有一個標準答案!

打波為左咩?我諗對我地呢d業餘波友黎講係為左興趣掛

引用:
原帖由 凝聚 於 2009-9-20 21:30 發表
你呢個問題..我真係有諗過..
又冇咩叻過人,高又唔夠人高..瘦到得排骨.玩咩運動都吃虧..除了乒乓球.我自小開始我媽爸都唔係太讚成我打波..
所以我一生既打波生涯係好悲痛....小時候冇錢
想打好少少既膠但又買唔起 ...
能在艱苦中成長的波友, 更堅, 更令人佩服

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-20 21:19 發表

成日練波係想進步,進步為乜? 為左執波執少啲!

Good answer

引用:
原帖由 細細粒~ 於 2009-9-20 18:56 發表
為左打出靚波時候既開心^^
Yes, 打出靚波, 回到一球靚波時候既開心, 真係好好的回報, 是練波的動力!

發新話題
最近訪問的版塊