27 12
發新話題

[砌版討論] 唔該幫幫手砌板一問,請比意見,謝謝!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

唔該幫幫手砌板一問,請比意見,謝謝!

小兒今年8歲打了一年乒乓球,現想替他砌一塊橫板, 想請問 YES 和YEO 有何分別?應配什

應配什

應配什

大約$1000.謝謝各位!

YES 好似硬 d...

YEO + 兩面 Donic 白金, 或 巴拉cool 打....安全之選
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

小朋友正手最好打大陸膠好D...
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

我仔六歲半,我比塊ye他打lo!!!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-5-26 01:40 發表
小朋友正手最好打大陸膠好D...
太陽教練呢d 先係顧及小朋友的長遠發展
小朋友是一張白紙, 最緊要係俾機會佢地打好"基本功",
正手用大陸膠可教識他/她們自身發力, 遲d 先打 Tenergy/Baracuda 之類又何妨 ?!

小朋友的拍要輕d, 板頭 size 可揀小巧的 (compact, eg. 149mm x 155mm)
因為拍頭細, 貼小d 膠皮, 可大大減輕整體重量.

Recommendation : 納米OC (正)Neo狂飆或天極 (反)Jo platin 或 Jo Gold / Gold X1 之類
(Nittaku 有很多細板頭選擇(重量輕), 特別是給小朋友/ 女士用的, 而且價錢都唔貴, $300幾就有交易)

JENTY (154mm X 148mm)
FOUM (154mm X 148mm)
AMIN (154mm X 148mm)
LEAVES (154mm X 148mm)
CANALDY (148mm X 148mm)

http://www.iruiru.com/goods_page.php?ct=B&mk=D&pg=4

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

謝謝各位回答.請問納米OC是不是Stiga這個牌子?

回復 9# 的帖子

yes, 全名是 :

Stiga Nano Offensive Classic

OR

NCT Offensive Classic
(Nano Composive Technology) Offensive Classic

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

一於  納米OC (正)天極 (反)Jo Gold   是否要水溶性膠水.應用什麼牌子膠水.

引用:
原帖由 死仔包997 於 2011-5-27 00:56 發表
一於  納米OC (正)天極 (反)Jo Gold   是否要水溶性膠水.應用什麼牌子膠水.
如果唔打比賽就用甚麼膠水都冇所謂,
但是如果可能會打比賽, 咁就要用水溶性膠水了,
我自己用緊 Nittaku Fine Zip 100ml (萬達VIP 價 - $150)
膠水好 Clean, 好易除膠, 撕出來又唔會令塊膠縮小,
一枝可以貼到50塊膠左右. (方法是 - 只擦一層在板上, 不擦海綿, 在膠水還未乾之前貼上膠皮)

謝謝

引用:
原帖由 死仔包997 於 2011-5-27 00:56 發表
其實個人覺得納米OC 比較難控制,小朋友有點難度,要有番甘上下技術先控制得掂.建議小朋友用番D純木.可以學習自身發力同手感!
以小弟仔仔為例:他打ye,可以學到自身發力打LO!(只是小弟的愚見,不對唔好插我呀!)

謝謝

引用:
原帖由 死仔包997 於 2011-5-27 19:46 發表
謝謝
希望幫到你的小朋友la!

請問 ye 配國內膠可以嗎?8歲小朋友可以入球會嗎?

引用:
原帖由 死仔包997 於 2011-5-29 02:03 發表
請問 ye 配國內膠可以嗎?8歲小朋友可以入球會嗎?
1,ye,yeo,yes也可以打國內膠,不過我仔仔通常打我用過的膠,現在用緊Baracuda,因為小朋友好易撞板落枱爛膠,見意不好買太貴的膠.

2,小朋友可以入球會,我就不知了.因為我仔是用私人教練的.

其實納米OC 只是一塊純木板, 不是甚麼神板, 性能只是像一般普通的5夾板,
加厚大芯, 表面用硬一點的面材而已 (只是像加強版的 YEO)

謝謝各位賜教,上星期在華星幫小見買了納米oc橫板 正 天極二 反 jo gold.請問每次打完用4in1全能清潔劑. 是否不用過水.

27 12
發新話題
最近訪問的版塊