發新話題

乒乓男教練用女更衣室﹕我無得揀

如果只是打波就無必要太計較性別問題 (當然比賽就例外)

咪當係無線電視節目去睇囉 (變身男女 Chok Chok Chok)

而家事件暴露了, 可能對當事人都是好事, 希望佢可以從而釋懷, 為日後好好打算.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

一直我都當佢係女士,現在有種晴天霹靂的感覺...雖然真相大白,我還當他是女士
從”她”行為及心理上顯示,佢應該做變性手術

不要因為你地識佢就同情佢, 我覺得.. 不論佢個腦諗乜同認為佢自己係咩都好, 佢係依個身份就唔應該入女廁甚至係女更衣室, 試諗下你地既老婆, 女朋友, 子女同佢用同一個廁所, 一齊換3你地會點諗呢! 畢竟同情歸同情佢宜家係犯法, 這是不能容忍的! 這不存在歧視!因為這不是問題所在!

某網友給我的信

Dear Mao,

Though it's just a news, and it's supposed to be open, I think why Chan understand his gender in this way must be complicating.  This incident also caused him big trouble.  

There's no need to judge whether his act is right.  Even not all the ball-mates know him, and it's hard for us to care him, I think we should do sth to avoid causing him more harm and trouble.  Thus, I suggest removing the post.

Thx for your attention
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

某網友給我的意見

understand that Siu Ko Lui maybe very affected by her trouble with the law regarding this matter.  However, what she did was wrong and I don't think it's wrong for us to report the truth about what he did because it's our responsibility to warn our female HKTTF members about him.  All of us suspected him to be man disguising as a girl but since we had no evidence before, it would be wrong if we made any unproven accusation about him.   But now we do know that he indeed is a man, it would be wrong for us not to warn out female members.
香港乒乓網

首先多謝兩位關心我們論壇及網友的 MEMBER, 容我不公開你們的名字了....
我刊登出來只是想了解其它網友怎樣看.
可能的話比D意見.
為原汁源味, 我不翻譯了.
香港乒乓網

其實我之前係女廁都撞過佢
哈哈`^^...我要創造奇跡~

我認為當事人和他的朋友應該幫助他,
我教會有一位精神科醫生開辦了幫助同性戀人士的服務。

同性戀並不一定是天生的,是可以改變的。
http://www.newcreationhk.org/
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

討論不要涉及人身攻擊就可以。

難道你可以叫傳媒不要報導,法庭不要公開?
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-9-10 04:04 發表
討論不要涉及人身攻擊就可以。

難道你可以叫傳媒不要報導,法庭不要公開?
I don't think this post should exist. Put yourself in his place. Although .........ion is not illegal, but I don't think we have any right to talk about other people's problem. Imagine the first thing he sees when he gets on this site is a .........ion over his gender, how miserable it would be for him?

引用:
原帖由 kenli0327 於 2011-9-10 04:41 發表

I don't think this post should exist. Put yourself in his place. Although .........ion is not illegal, but I don't think we have any right to talk about other people's problem. Imagine the first thi ...
這位網友過慮了吧, 看過了咁多位網友既post, 我完全睇唔到有網友嚴重歧視其性取向, 反而多的是支持和尊重. 我想他看過後會覺得自己是受認同的

但我們論壇有很多女波友, 難道你覺得所有女波友都應該覺得和異性同處更衣室都無問題嗎?
提醒她們, 下次見到這位波友進入女更衣室, 可以請求他到沒分性別的傷殘更衣室/洗手間, 不是更好嗎?

將所有POST刪除, 反而會令女波友們覺得自己被瞞騙, 受到歧視吧

以我所知, 有很多女波友是很介意的, 只不過不敢在論壇提出來

都有網友與我聯絡,研究將帖關閉或刪除,但討論後都認為不刪帖,第一,報紙已經講得好詳細,大部分網友都知他是誰,第二,大家沒有作出歧視及攻擊性的言論,第三,所有網友是有知情權的,尤其是女網友,所以繼續保留該帖!
屎波怪

引用:
原帖由 青見人 於 2011-9-10 01:55 發表
不要因為你地識佢就同情佢, 我覺得.. 不論佢個腦諗乜同認為佢自己係咩都好, 佢係依個身份就唔應該入女廁甚至係女更衣室, 試諗下你地既老婆, 女朋友, 子女同佢用同一個廁所, 一齊換3你地會點諗呢! 畢竟同情歸同情佢宜 ...
好同意你嘅講法,呢D係針拮唔到肉唔知痛呀!絕不能容許佢同我老婆用埋同一個厠所呀!
屎波怪

引用:
原帖由 青見人 於 2011-9-10 01:55 發表
不要因為你地識佢就同情佢, 我覺得.. 不論佢個腦諗乜同認為佢自己係咩都好, 佢係依個身份就唔應該入女廁甚至係女更衣室, 試諗下你地既老婆, 女朋友, 子女同佢用同一個廁所, 一齊換3你地會點諗呢! 畢竟同情歸同情佢宜 ...
同意朋友的說法!!  法理與人情, 永遠不能完全共存, 當兩者有衝突的時候, 我都是傾向以法理行先

但是, 當他的行為已訴諸法律之後, 事情應該完全交給法庭, 我不贊成比太多意見

你可能話, 要公開事情, 做一個警世作用, 同時大家在網絡世界有言論自由

對!! 我們是有人權, 有自由, 當然可以發表言論, 然而, 事情已發生, 同時亦已進入了法律程序, 大家何不比他多一點空間呢?

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-9-10 04:00 發表
我認為當事人和他的朋友應該幫助他,
我教會有一位精神科醫生開辦了幫助同性戀人士的服務。

同性戀並不一定是天生的,是可以改變的。
http://www.newcreationhk.org/
問題是..  這個case 可能在精神學上不是同性戀.... 他是真心認為自己是女人來的 (類似的case 其實還不算少)   那既然是女人 入女廁或喜歡男的 就不是同性戀了.  這是性別認知的問題 而他心理上不是同性戀...   當然 其他女人是不會理你心理是不是女的....

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2011-9-10 13:42 發表

問題是..  這個case 可能在精神學上不是同性戀.... 他是真心認為自己是女人來的 (類似的case 其實還不算少)   那既然是女人 入女廁或喜歡男的 就不是同性戀了.  這是性別認知的問題 而他心理上不是同性戀...   當 ...
性別認知障礙一樣有得醫

我個人認為他是男人,雖然外表,行為女性化......所以仍然是同性戀

坦白講,點解有男廁都話冇得簡?

我都想知佢認佢係男性
但又點會覺得自己係女仔

她真的设有選擇,她會問,為何不還我女兒身!
各位朋友,她沒有傷害過任何人,希望給她多些空問吧!

就好似tb咁樣~~雖然佢地係女同性戀~
但係佢地都唔會入男廁ma

重新令佢接受教育就得 ~~
打波多數都唔男定女既 大家切磋下
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

發新話題