發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

To : Michael

尋日上到歌街十多人問我乜事 又有數十個wechat and whatsapp, 誇張點講論壇熱門post在乒壇的傳播能力勁過apple daily

城大學生應叫你一聲祖師爺
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 花生仔 於 2014-1-28 02:08 發表
先至聲明,小弟無親眼目睹個場賽事。所以唔係要偏旁邊隊,只係純理性討論。
我唔知港大D球員有無Kui地個D校訓精神甘清高,但其實如果無片無相,都好難一口咬定港大做賽果。無可否認港大有整死城大GE原因,但單憑動機 ...
又來金田一探案

1. 你咁有心開個新code來討論呢件事
2. 其實hku想輸, 點解唔派o的最差既出來? 仲要出李忠謙同趙仲熙? 唔係註7出4咩? hku真係咁強? 7個都咁勁? 做都做得人地無得駁, 我係教練, 就直情叫佢地兩個唔來, 或者遲到...., 塞車同病左,你吹佢脹咩. hku邊個教練? 做得咁肉酸.
3. 其實係唔係港大或ive會有錄像先? 咁叫佢地攞出來澄清下啦.
4. 其實話時話, 其實又唔係同一日比賽, 當城大輸左比hku3:0, 佢又贏得ive 3:1, 真係無想過會比人做?

我路過,過年前係公司無野做

暫不要ban ip, 因若同一WiFi下有可能是不同人
S人日malltalk 也check到昨天有不少來自各大院校的login with Different name and same IP
但大部份只看 沒有發言
香港乒乓網

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-1-28 10:10 發表
所以我都話, 做人同比人做.....真係閑過立秋 點解o的人好似覺得好新鮮咁 我開始以為係9:0, 如果係9:0就真係過份o的. 但係原來係3:0. 咁無片都幾難有真相.

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-28 09:29 發表
沒錯,中大專登吾出謝對浸大,因為佢地同港大一早傾好咗一齊次名出線,咁兩邊嘅港隊球員就吾怕輸俾城大,雖然中大都係有走線之嫌,但至少佢地出較弱球員,並無打假波!所以理工就係中大個組首名出線
乜呢啲好似講到理所當然?
係唔係大專賽有咁多默契波?定係ISEEYOU兄你一廂情願?

而都現在都冇人解釋有冇片及有冇港大對城大及城大對專教院的對賽細節?
另中大有謝x俊一定贏梗?那為何次名?他們又走線??定理大又一定係弱隊, 又為何可以首名? 有冇一定的先?
中大又特登出副選爭次名?
咁搞笑?
如果失敗,會唔會中大又出唔到線?
乜唔係正常的人會以爭首名出線為目標?
而城大可能又唔出強陣爭次名?
乜大專賽以爭次名為目標?
咁理大比大家咁講都好似好慘禍??

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 10:33 發表

乜呢啲好似講到理所當然?
係唔係大專賽有咁多默契波?定係ISEEYOU兄你一廂情願?

而都現在都冇人解釋有冇片及有冇港大對城大及城大對專教院的對賽細節?
另中大有謝x俊一定贏梗?那為何次名?他們又走 ...
iseeyou兄一次過侮辱晒5間大學, 真係好文彩

其實大家等有片post出來再討論, 依家大家都冇片去証實當時狀況.再討論可能會現更多分歧.

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-1-28 11:03 發表
其實都係賽制所衍生出來的問題,倒不如由改善賽制去防止同類事件發生。

賽制可以作出以下修改:

把分組的數量增加一倍,每組只有一個種子隊,在組內打循環計積分,每組只有一隊出線,就是積分最高的一隊才能出 ...

或者可以學以前的中學學界團体賽咁,打大循環--對哂咁多隊?
當然每個賽制有佢的优缺點…

双淘汰制都可以考慮........
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-1-27 15:15 發表
由於要節省比賽的時間,不單止乒乓球運動,大部份比賽都不可能像聯賽一樣,全部隊伍都要對齊曬,及每局積分都要計算,去排名次。

所以就出現了不同賽制,既然有賽制,就一定有走線的策略,這是合法犯規,但有欠體 ...
引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-1-27 15:15 發表
由於要節省比賽的時間,不單止乒乓球運動,大部份比賽都不可能像聯賽一樣,全部隊伍都要對齊曬,及每局積分都要計算,去排名次。

所以就出現了不同賽制,既然有賽制,就一定有走線的策略,這是合法犯規,但有欠體育精神!

小弟好多年前曾經打過大專杯,當年都有走線的策略。不過,當年的做法和現今的做法不同。當年的球員很著重個人榮譽,無主將上陣想輸波咁無面子,上得場當然是想贏波,不會故意打假波輸波咁無面。因此,當年的走線的策略是派球技比較差的後備球員上陣,一方面不需要主力球員故意打假波,另一方面又可以比後備球員有機會出場獲取比賽經驗。

教練想叫個主力故意輸波係唔可能的,因為尊嚴很看重,所以唯有叫主力休息,給後備上去參予。可惜,現代的運動員兼大學生的想法,已經和前輩不同,對於輸贏面子一點乜都無所謂。

不過,最佳的方法,小弟始終認為是檢討一下賽制,看看有沒有改善空間,去防止有欠體育精神的走線策略。
看了近200個帖 最簡單直接便是這個POST

說得簡單點CITY太天真,如iMichael說比你KO 3:0便應有心理準備比人做,換轉是你同樣會做人,我覺得是策略不違反體育精神
當然若港隊刻意打落網來輸波是做得差,也可以是醜不高明. 但沒有片沒有人證物證要推番重賽便有難度
全世界看住羽毛球直播轉播有晒証據,你們呢?做過什麼只懂上來罵又無實質証據,單單有動機是告不入
論壇的網友大部份都是對事不對人,如果你們能把Youtube放上來,那麼日后運動員便不敢隨便輸波

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-1-28 10:49 發表
其實大家等有片post出來再討論, 依家大家都冇片去証實當時狀況.再討論可能會現更多分歧.
片我估計係其中一個方法,另對賽成績細節也是一個重要參考,好似乒總都有得睇番邊個對邊個,變咗唔會好似有人吹水話輸0:9,而我開頭以為趙打第一分輸0:3??
點解冇人願意主動出來提供?還是因事敗不是0:9而失蹤??
咁除咗呢場?
又有冇其他關鍵對賽成績對賽細節資料?
如理大?中大?港大?城大?專教院?等等?
理大又係唔係真係咁差?
乒乓大專賽以爭次名為目標?咁古怪??

引用:
原帖由 小弧飛 於 2014-1-28 11:14 發表

看了近200個帖 最簡單直接便是這個POST

說得簡單點CITY太天真,如iMichael說比你KO 3:0便應有心理準備比人做,換轉是你同樣會做人,我覺得是策略不違反體育精神
當然若港隊刻意打落網來輸波是做得差, ...

我覺得是策略不違反體育精神

我只係想講呢點, 係一定違反體育精神 不過捉唔到,無辦法. 出來做野, 現實就係咁. 個個都知梁振英篤唐唐大宅潛建,你無證無據,你真係吹得佢脹....

其實有無想過其實雙方實力比較接近,矛想像中貢懸殊,勝負都有可能

咁係係違唔違反?
引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-28 12:02 發表

我覺得是策略不違反體育精神

我只係想講呢點, 係一定違反體育精神 不過捉唔到,無辦法. 出來做野, 現實就係咁. 個個都知梁振英篤唐唐大宅潛建,你無證無據,你真係吹得佢脹....

違反體育精神!
我估今次無人打假波,但恕我不能接受走線有理。
就算派二線球員通常都係一個半個,有實力嗰一方最終都應贏波。

(我知波係圓,無話有實力就一定贏。)

除了違反體育精神,這公平嗎?
有實力攞第一好正常,次實力發揮好都三甲不入就唔正常。
(我講正常情况。)

勝方、支持勝方或曾經走線的可能覺得無問題。
(討論對事不對人。)

如果你賭波買咗次實力攞第二但最後俾人"做"咗出局,真係會接受到?
就算你接受,賽會都唔應該接受。

(本人反對賭波,只用作例子。)

香港乒乓網

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-28 09:41 發表

請問你係親耳聽到佢地傾好左一齊次名出線? 定係你自己估估下? 你講到真既咁, 我相信你一定有真憑實據, 請你立即上訴大會甚至上報. 如果你只係估估下但係講到真既咁, 我相信你已經犯左誹謗罪, 而且你唔好以為開分身 ...
誰是誰非冇evidence 我就唔係咁清楚,只不過係hear say.
我不鼓勵別人中傷別人,也不鼓勵開新戶口在同一個post 留言。
不過我更不鼓勵引用不正確法律資訊作理據。

故我有一兩點我希望大家明白。
1) defamation 係civil 唔係criminal, 即係話警察係唔會告你,要告都係港大告。
告入最多陪錢,不過通常好甘。
2) defamation 唔適用於大學。(可參考poly university v next magazine)
3)  defamation ,legal aid 係唔包既,即係話如果俾人告,全數自己荷包出

ISEEYOU兄其實佢既語言中帶出左輸打贏要的現象出來,
第一, 樓主一開頭講成龍盃CITY贏HKU,所以HKU以CITY為眼中釘,
但大專盃一開波卻輸HKU3:0, 點解你有唔質疑下係咪CITY想走線而比HKU破壞事敗?
既然大家都覺得CITY個陣容係強既,又點解會輸3:0咁多?

第二,有人問唔通要預人地打假波? 其實CITY係咪假定左HKU一定贏IVE或一定不會輸3:0?如果係,咁CITY又係唔係輕視同有辱於IVE的球員?因為他們來頭都不小!!

亦有人話有咁多甲組球員唔出, 但大家可知道大專盃是長命賽,每星期六打一場,每位球員都能夠每個星期六抽空出來嗎?

另外, ISEEYOU更說中大都打假波,這是一個嚴重的指控,又沒有影片又沒有證據,小組賽是否一定要最強陣才可以出場?是否所有最強的球員都有時間打?

究竟HKU係避中大定踢走城大?真係一早計定要一石二鳥?証明?

就當真係咁計定,CITY教練/球員有冇周詳考慮過這個問題?

我不是幫HKU, 而是幫CITY果班人根本以偏蓋全,觀點輸打贏要,
希望他們不是CITY的學生,因為我也是CITY出生,對它的印象還很好,假如是CITY學生的話,相信全港都失望極了

引用:
原帖由 wangho 於 2014-1-28 17:16 發表
ISEEYOU兄其實佢既語言中帶出左輸打贏要的現象出來,
第一, 樓主一開頭講成龍盃CITY贏HKU,所以HKU以CITY為眼中釘,
但大專盃一開波卻輸HKU3:0, 點解你有唔質疑下係咪CITY想走線而比HKU破壞事敗?
既然大家都覺得CITY ...
事情已發展到原告變被告

發新話題
最近訪問的版塊