發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

咁如果係正常的人以首名出線為目標就唔會有依個post啦。。
你問如果失敗中大會唔會又出唔到線。
你估淨係得港大識得計數咩
仲有我諗大專賽既最終目標係奪冠,而如果次名出線可以有更大機會奪冠的話,何樂以不為呢?
引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 10:33 發表

乜呢啲好似講到理所當然?
係唔係大專賽有咁多默契波?定係ISEEYOU兄你一廂情願?

而都現在都冇人解釋有冇片及有冇港大對城大及城大對專教院的對賽細節?
另中大有謝x俊一定贏梗?那為何次名?他們又走 ...

引用:
原帖由 bensonlo 於 2014-1-28 14:50 發表
違反體育精神!
我估今次無人打假波,但恕我不能接受走線有理。
就算派二線球員通常都係一個半個,有實力嗰一方最終都應贏波。
(我知波係圓,無話有實力就一定贏。)

除了違反體育精神,這公平嗎?
有實 ...
本練不是賭波專家也不懂賭波, 乜買第二實力就一定開第二?? 實力的排名以甚麼為準則??? 點解會有咁多假定?? 又有甚麼原因變咗一定??? 咁樣咪冇窮人???

幾間大學都無當時的人出來發言,可能呢個比賽係鬥智遊戲,所以無法用體育精神來衡量。

假波傳聞在這裡鬧得熱哄哄,其實早於上周六(1月25日)晚,即港大俾專教院三比零K.O.當天,我已收到風,有人話港大特登輸波「做走」城大,而且收到風時已夜深,我也累,想休息,沒理會﹗點知第二天星期日我去打球局,又聽到有人話港大打假波玩死城大,呢位球友仲要係一個有出席大專賽事的朋友,佢讀既又唔係港大、城大同專教院,語氣卻非常不屑,我心諗唔通真係咁堅?

星期一忙工作,但休息時上論壇見到件事上咗網,我都忍唔住睇,有啲討論仲好似有火藥味的對話。我本來想發言,但都怕講錯嘢唔敢出聲。到今日放咗工後有時間,就上網重新回味一次大家既激辯。而家睇完,想講下我自己既睇法。

部分網友提出港大不派最強陣容迎戰專教院,可能是因為己方已穩奪出線權,教練則派後備上陣,以讓其他球員也有參與機會。這個我覺得不無道理,我也不能否定其可能性。但有一點較可疑,李x僖紮腳上陣,如果在比賽過程中真的沒甚走動,傷勢也可想而知。既然教練想讓多些球員參與,李x僖又傷勢不輕,何不讓他休息,派其他球員上陣呢?即使要派一些正選帶一些後備,港大人材濟濟,就是李x毅也可挺身帶其他後備上陣吧﹗如果有人質疑港大做假和李x僖詐病上場做假敗陣,則港大支持者所提出的「教練派後備上場增加眾人參與機會」的說法也未必能說得通。

部分網友初期指港大直情輸0比9,後來有網友作出修正,可知謠言滿天飛,不能儘信﹗其實4比9還是0比9也不是判斷有無打假波的關鍵,重點在於落場者有無故意打失﹗

反而趙x熙雙打戰敗,我覺得不出奇﹗雙打變數多於單打,除了個人實力,也要講求默契,況且他夾一個丙組球員,如果對方是2個甲組或1甲1乙,落敗也不出奇,況且戰果也非樓主所言之0:3,而是有人提出修正的2:3,這比數不能說是天方夜潭。有無打假波,關鍵在於他有無故意打失,請問有無當日在場者可以評論一下呢?

我很想知,伍x業領先9:4時,是否真的有多次發失球?如果無,則樓主所言不實。如果有,則網友質疑做假也不無道理,偶一發失,不足為奇,但多次發失球就難免惹人遐思。

按照遊戲規則,除非港大負專教院0比3,城大先會失去出線權,即使港大負1比3或2比3,城大也無事。偏偏就是0比3,所以有人懷疑打假波都不出奇。

以下是我就各網友某些言論所發表的一些意見,純粹分享,如有得罪,絶非有意,還望包涵:

1.    樓主在文中用負面形容詞來形容港大球隊

我的意見:

若比賽情況實如樓主所言,我會認同樓主用這些字眼。可是有關指控未有實質証據支持,這些字眼是否不宜寫出?如果樓主無証據在手,但真的覺得港大是打假波,希望在此舒發其不滿之情的話,我建議用「疑似」或「我覺得」等字眼較合適。

2.    乒乓在線和阿舜呼籲大家冷靜和理性討論 (字眼或有異,含意必相同)

我的意見:

完全同意﹗冷靜和理性是我們應有的態度,人身攻擊和謾罵只會破壞討論氣氛,亦有違論壇成立目的。

3.    帖134寫:「難道一句對面係港隊或者對面係名將,佢地ge努力同技術就完全不值一提?一但贏左就係造假?贏就是贏,輸就是輸,點解專教院的出線就要直接放在打假波之上?」

我的意見:

完全同意無情燒賣所言﹗亮劍論英雄,實力有高低,勝負無必然。我們不能單憑實力較高的港大落敗,就定港大做假之罪﹗

4.    帖子215提問:「其實有無想過其實雙方實力比較接近,矛想像中貢懸殊,勝負都有可能」

我的意見:

綜合各方評價,相信港大與專教院兩方實力應有一定差距,但不等於實力高的港大必勝,所以我同意yeo所指的勝負都有可能。

5.    帖49寫:「這是一個好細既比賽,不要把事件放大十萬倍來看」、「如果大專賽係大比賽, 咁賽會大可以學奧運或亞運咁取消港大既參賽資格」

我的意見:

可能你覺得大專賽是一個「好細既」比賽,但大家未必也這樣看。比賽規模的大小沒有明確定義,奧運和世乒賽當然是人所公認的大賽,但大專賽在所有人(尤其大專生)眼中也不一定是「好細既」比賽。另外,即使賽會沒取消港大參賽資格,也不代表這是「好細既」比賽。

再者,比賽規模的大小與我們應否認真看待,兩者間沒有必然關係﹗即使是小型賽事,我們也不應得過且過。

「放大十萬倍來看」意指討論者小題大做,我個人不同意。若有人真的公然做假,認真討論是應該的。雖然我個人也認為樓主未有實質証據且過於偏激,但其他人認真討論,未見得是把事情「放大十萬倍來看」。

反而,你這樣寫可能會令人覺得轉移視線、淡化事情、想人不討論。這是我個人想法而已﹗得罪莫怪﹗

6.    帖82寫:「其實城大如果要擴議就應既時作出,現在兩天後才搞大佢有D馬後炮,如果係二十年前我係當事人,我就唔知會點處理」

我的意見:

不同意﹗
第一、2天不見得是個很長的日子。
第二、「過兩天才搞大」不等如馬後炮。
第三、我們無法証明是城大學生開帖,樓主CJB8的身份無人知,其他指責港大的人當中有城大生也不奇,但我們沒有証據証明他們所有人是城大生。難道不可以有其他院校者或網友嗎?小心被指誣蔑城大生。怒我直言,這個帖令我覺得是為偏幫港大所寫的,得罪莫怪﹗

7.    帖137善意呼籲樓主「何不自我反省及反求諸己學習專教院的拼勁精神? 今次輸了, 咪再檢討, 下次努力過!」

我的意見:

如果樓主是城大生,cgwc的善意實在值得樓主接納,但這種寫法像假設樓主來自落敗的城大一方。如樓主不是城大生,城大球員豈非成了「落敗便上網唱衰對手」而不自我檢討的人?雖然樓主文章直指港大不是,但這也不代表文章出自城大生之筆。

8.    帖212末段提問:「乒乓大專賽以爭次名為目標?咁古怪??」

我的意見:

如果港大「以爭次名為目標」,可能動機有二:

一、    預測鄰組次名實力高於首名,希望走線
二、    踢走同組內最大威脅,而實力又強於鄰組所有球隊者,但大前提是自己實力亦高於鄰組首次名

如果網友對各院校實力評價可信性高,則第一港大第二城大,剛好兩隊又編在同一小組內,以上兩個動機的確吸引港大做假。但要留意,這不等如說港大負專教院就必定出於這些誘因,我們不能抹殺爆大冷的可能。

如果城大「以爭次名為目標」,其解釋相信是己方已負於港大,預測自己首名出線無望,唯寄望次名。當然如果它當初擊敗港大,有望首名,卻又忌憚鄰組次名,可能有爭次名之動機。但它早已負於港大,所以這個可能性並不存在。

綜合我所看過的言論,我的分析和猜測如下:

的確存在誘因誘使港大做假,港大輸3蛋賽果亦惹人遐想,過程亦有可疑,但無真憑實據下,我們不能定港大做假之罪,胡亂否定爆冷之可能性。

其實,雖然無片看,但球圏有很眾多現正讀大學或大專的人。當日目擊過程者相信大有人在,如果大家去打球時遇到有份打大專賽的球友(最好不是港大、城大和專教院),問問當日港大兵敗專教院時,港大球員表現如何,有無儘力等,應能略知一二。當然,比之有影片作參考是有所不及,但打球者對球員有無儘力作賽,相信能有一定分析力,其評論可作無影片佐證時的參考﹗當然我們聽後也不能公然作判斷(始終無實質証據),但總有些理據,心裡可自行分析﹗

本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +100 利害 2014-1-28 21:58

引用:
原帖由 tkh 於 2014-1-28 21:46 發表
假波傳聞在這裡鬧得熱哄哄,其實早於上周六(1月25日)晚,即港大俾專教院三比零K.O.當天,我已收到風,有人話港大特登輸波「做走」城大,而且收到風時已夜深,我也累,想休息,沒理會﹗點知第二天星期日我去打球局,又 ...
這網友平時很少發言,但很看重這個POST,全部有引用POST號碼作出個人評論
觀察力,判斷力,文筆有甲組实力 高質素網友,小貓不得不加你100分以示奬勵
文章是誰寫我們不知,若知道也會保守個人私隱,而因事件未經証实我們的版主亦已為樓主修改了標題
無論事件是怎樣,相信很多人也上了寶貴的一課,包括我在內
在這POST內除 TKH 外,我也看到很多高質素的網友,希望日后你們多給意見多發言
而我們作為看更(管理員)便可以更安心估管理員的工作
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

我相信這事件最終會有人負上責任.你們很快會知道的.

交咗比報紙跟進?????

引用:
原帖由 君子好波 於 2014-1-27 20:45 發表
如果咁樣

City win 教育 3:1
City lost 港大 0:3
即 City 是 win 3 & lost 4 = 3/4 = 0.75

HKU win City 3:0
HKU lost 教育 1:3
HKU win 4 & lost 3 = 4/3 = 1.33333333

教育 win HKU 3:1
教育 lost C ...
回tkh兄, 根據網友提供君子好波的資料, hku輸1:3或2:3給專教院, 城大都可能飲恨; 至於李xx傷都出, 就真的不知道是打前傷,打緊傷定打後傷?? 會唔會hku沒人到齊? 變了局住出? 定教練計算過傷都夠贏? 即李xx傷的情況下都較己隊的單打實力較高???本練都試過傷住來打比賽, 有時係唔齊人局出, 有時計過傷都較己隊實力較高, 呢層要問港大教練較佳, 我只是估計。
至於是否有故意發失波, 只有當時人最清楚, 不過最理想做法係叫暫停, 調整心理。
至於自省及反求諸己為個人的做人宗旨, 有時試下換位思想欣賞別人的長處。樓主是誰我當然不知道。

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 23:00 發表

回tkh兄, 根據網友提供君子好波的資料, hku輸1:3或2:3給專教院, 城大都可能飲恨; 至於李xx傷都出, 就真的不知道是打前傷,打緊傷定打後傷?? 會唔會hku沒人到齊? 變了局住出? 定教練計算過傷都夠贏? 即李xx傷 ...
Cgwc教練…
請教一下…如果你明知你既學生傷左、你手上還有其他隊員可以上陣,你係咪都會計算後、都比那位受傷既隊員比賽?
在你心目中,學生既運動員生涯重要,還是勝負重要?(注:球隊已穩奪出線的)

如果故意發失波,請問一下叫暫停可以調整什麼呢?

同意貓貓,我都覺得thk既帖很讚

其實大專盃在大專界來說係最高榮譽比賽,近依幾年比賽氣氛真係嘈到斥天
加上依幾年個別新聞媒體也有報導賽果,同埋很多大學也設運動員計劃去招攬實力優秀既港隊和港青入學代表院校比賽,整個比賽既水平也受惠於大學四年制和副學士計劃而有所提高
所以大專盃係咪細比賽,見仁見智…

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2014-1-28 23:23 發表

Cgwc教練…
請教一下…如果你明知你既學生傷左、你手上還有其他隊員可以上陣,你係咪都會計算後、都比那位受傷既隊員比賽?
在你心目中,學生既運動員生涯重要,還是勝負重要?(注:球隊已穩奪出線的)

如果 ...
咁傷咗要睇下乜野傷, 賽前定賽緊定賽後傷?另會先問主力球員願不願意及能不能打?我估李xx係主力球員???咁如果真係有其他人能補上, 可能會出副選, 視當時實際情況來決定, 但如果副選水平又較低會不會又有人話打假波?我只能說, 口在別人上,人們喜歡怎樣說, 我們不能控制, 只能看個人道德修養。

另如果真係有人狂開失波(根據網友提供), 那當然暫停係其中一個教練可做的方法, 咁梗係先調整佢的心理, 然後睇下佢開失乜野來調整落點, 又或者試下開第二種發球。

那麼請問天樂兄你又會怎樣處理???

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 23:42 發表

咁傷咗要睇下乜野傷, 賽前定賽緊定賽後傷?另會先問主力球員願不願意及能不能打?我估李xx係主力球員???咁如果真係有其他人能補上, 可能會出副選, 視當時實際情況來決定, 但如果副選水平又較低會不會又有 ...
咁仲衰,教練叫完暫停至開失波

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 23:42 發表

咁傷咗要睇下乜野傷, 賽前定賽緊定賽後傷?另會先問主力球員願不願意及能不能打?我估李xx係主力球員???咁如果真係有其他人能補上, 可能會出副選, 視當時實際情況來決定, 但如果副選水平又較低會不會又有 ...
我覺得同學既健康大於一切……
受傷…特別係腳…分分鐘可以令到運動員生涯終止,何況球隊已出線
無必要冒風險

我同意你…個人道德修養係最重要

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 23:49 發表

金擇魚兄會否誤解我的意思??? 那麼請問你又會怎樣處理???

如果,我只是說如果
某乙組或甲組球員不停開失波,可能只有兩種可能性
1)思覺失調
或者是
2)患上開波困難SICK

不要說甲乙球員,除了新一代外我本人也很少見球員一局開失多個波

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 23:49 發表

笑左

引用:
原帖由 天樂 於 2014-1-28 23:49 發表

我覺得同學既健康大於一切……
受傷…特別係腳…分分鐘可以令到運動員生涯終止,何況球隊已出線
無必要冒風險
咁即你我都同意,如有後補副選球員, 先出副選球員???讓主力休息???

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 23:53 發表

咁即你我都同意,如有後補副選球員, 先出副選球員???讓主力休息???
所以我睇完十二頁既回覆,我覺得依個帖係應該係想討論出場既球員有無盡全力作賽
如果以我見解…原先討論所謂既#假波#,應該跟個別球隊排咩陣,無咩關係吧

正如曼聯出副選打聯賽盃,應該無人會討論曼聯打假波吧

當然實情係點,我相信得在場既學生和教練先知
不過我覺得每個遊戲都有其遊戲規則

引用:
原帖由 mao 於 2014-1-28 23:52 發表
如果,我只是說如果
某乙組或甲組球員不停開失波,可能只有兩種可能性
1)思覺失調
或者是
2)患上開波困難SICK

不要說甲乙球員,除了新一代外我本人也很少見球員一局開失多個波
不過講真, 許昕輸俾樊振東果場波, 我記得許昕都好似開失左起碼3-4球波, 應該有一局開失左2球, 唔知有無網友記得佢開失左幾多球?

我都好想知伍係果一局開失左幾多球? 如果開失成3-4球以上, 就真係太誇張

廣大既教練
林到年尾
挺而走險
好容易冇得撈架.
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 好句,咁似君子兄 2014-1-29 00:31

引用:
原帖由 steven0212 於 2014-1-28 16:38 發表

誰是誰非冇evidence 我就唔係咁清楚,只不過係hear say.
我不鼓勵別人中傷別人,也不鼓勵開新戶口在同一個post 留言。
不過我更不鼓勵引用不正確法律資訊作理據。

故我有一兩點我希望大家明白。
1) defama ...
唔該晒steven0212兄, 不過我對第一同第二點有異議.

(1) 其實而家係香港, 根據現行法例, 誹謗罪可分為民事及刑事兩種, 只不過因為誹謗內容要被證實涉及惡意發布及牽涉公眾利益, 或其嚴重性大至民事訴訟亦不可彌補, 先會構成刑事罪行. 所以我地絕少聽到有刑事既誹謗, 而唔係完全無. 當然, 我個人覺得點都唔會係刑事, 只係希望大家唔好誤會誹謗只係得民事.

(2) 跟據http://www.hkclic.org/tc/topics/ ... on_defamed/q2.shtml 首先, 法院同高等法院原先下令理工大學終止有關訴訟既原因, 唔係因為原告係大學所以唔告得, 而係因為要保障新聞自由的權利. 另外係之後既上訴庭, 已經"裁定需要維護理工大學的聲譽,正如維護一間有限公司的聲譽一樣,故此理工大學有權對該雜誌採取法律行動。" 當然我只係網上搵資料, 而唔係法律專業人士, 所以如果係上訴庭之後重有另一個判決, 又或者已修例, 請指正.

發新話題
最近訪問的版塊