發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-1-27 22:26 發表

咁我們便看一看教練出線後是否派神童打雙打,大家悉目以待
我推測教練以較差陣容達到輸波的目的,因為若輸0:3便可一石二鳥,一方可以避中大,另外亦可將城大踢走,有足夠做波動機,況且教練是國內來的,這些事在國 ...
jcpenny兄, 每一場的排陣都不同, 不可以一概而論, 這也會影響日後的發揮? 香港杯及乒總盃的冠軍隊伍每一次都會因應不同的對手而作出當時的安排並沒有必然性。
而除了尚未了解港大對城大及城大對專教院對賽細節外, 還有先後次序, 是城大先輸零比三給港大, 然後又想出線但又不出強陣避中大贏三比一專教院, 還是得知港大輸專教院三比零, 然後又不出強陣或有壓力下不能盡數而贏三比一贏波出局??那教練不是最大責任嗎?還有陣式是否每一場都規定固定的嗎? 不可以變陣取勝??? 還有教練責任除了教導球技及臨場排陣佈局外, 發生了這些是, 是否應該立刻開內部會議商討及要求己方球員表現克制???

回復 149# 的帖子

教練最大責任?即係教練要預人打假波?

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 23:45 發表
教練最大責任?即係教練要預人打假波?咁你咁講城大係抵死啦,佢俾人造都係自己拎嚟衰啦?!宜家係港隊為咗吾俾人出線,驚自己啲港隊走對手,但錯嘅係城大?你係咪痴線架?真係好懷疑你個人 ...
睇cgwc呢段, 我覺得佢講既係指城大無計算到港大會輸俾專教既可能性, 而唔係城大要計算港大要打假波, 請不要人身攻擊

回復 146# 的帖子

希望你只係一個球手,無學生跟你打波,吾係就誤人子弟!
本帖最近評分記錄
  • 阿舜 -10 我同你理性討論, 你就只懂人身攻擊? 2014-1-28 00:01

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 23:45 發表
教練最大責任?即係教練要預人打假波?咁你咁講城大係抵死啦,佢俾人造都係自己拎嚟衰啦?!宜家係港隊為咗吾俾人出線,驚自己啲港隊走對手,但錯嘅係城大?你係咪痴線架?真係好懷疑你個人 ...
教練當然最大責任, 乜hku不可能輸三比零的嗎? 有冇打假波我真的不知, 最好有埋港大對城大及城大對專教院的對賽細節???咁教練排陣時當然要計哂所有的可能性, 即0:3,1:3,2:3,3:2,3:1,3:0, 咁教練計漏咗, 可以怪誰?? 咁點解城大又唔出強陣? 輸了0:3, 又唔出強陣, 又想出線, 咁好難有完美?

以前我重讀中大果時, 就算打宿舍盃既比賽, 都要用下博弈論計晒所有可能性, 諗晒最差既可能性來排陣, 以防萬一...... 如果排陣輸左既, 對手又無犯規無打假波, 都只有怪自己技不如人或唔夠深思熟慮, 而唔會以未能提供真憑實據既空口說白話來輸打嬴要人身攻擊.

引用:
原帖由 keroroworld 於 2014-1-27 23:04 發表
問題重心應該係比賽制度,這類循環賽在任何體育賽事都會出現強隊輸弱隊的爆冷情況,2012奧運中國羽毛球隊同樣走線,足球比賽亦經常爆冷....強隊穩出線時留力,或有心走線,那是領隊比賽前的準備功夫,有時弱隊遇強隊 ...
神童當年六年班時,就係教練老定得滯,出左D二線球員,攪到出唔到線,結果學界冇得爭冠軍。正常係有風險既情況之下,教練必定出最強陣容。
但港大今之咁樣排陣,目的就十分明顯,出線冇問題後,係報番一箭之仇,同去除強敵。
我估城大由始至終都冇諗過港大會輸比專教院,仲要係3:0,所以覺得比人做左出去,有懷疑都合理,但又怪得邊個?

iseeyou兄, 再提醒你一次,  再多一次人身攻擊就唯有ban acc ban ip, 希望你可以理性討論

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 23:54 發表
希望你只係一個球手,無學生跟你打波,吾係就誤人子弟!
我不覺146的帖會誤人子弟, 反而值得心思討論, 不如你講下如何誤人子弟, 並就佢每段的問題加以解答及詳細分析????

(轉貼) 體育精神?

中國羽毛球隊女雙組合于洋和王曉理,以及六名南韓同印尼奧運選手,在奧運分組賽為了走線,未盡全力比賽,被取消參賽資格。于、王二人一下子被廣泛批評欠缺體育精神,猶如墮進地獄。

不限於體育比賽,「盡力」根本是我們做事應有的態度──這大概是大多數人從小被灌輸而又不會質疑的觀念,我也不例外。不過,要義正詞嚴指責兩位運動員實在太容易,太多人已經做了,出於離群的慣性,我就是要唱反調,抬抬槓。先旨聲明,假如我是買票的觀眾也必定會「噓爆廠」的。

二人「放水」,當然有教練指示或默許。做一件事是否因為聽命於人與其對錯是不相干的,在此不談論。

今屆由以往的單淘汰賽改為分組循環,一個容許輸球晉級的可能性的賽制,本來就足以預見有「放水」會發生。因為無論輸贏都已篤定晉級,故意輸球可以是為了走線,未盡全力可以是為了留力,而兩者都是企圖在現有賽制中謀求最大的利益,即希望個人或國家隊走到最遠。

假如一個運動員帶傷上陣,打一場無關痛癢的分組賽,按他估計,「盡力」打這場比賽會令傷患惡化,晉級淘汰賽後狀態會大打折扣;快速輸掉比賽的話可以保留實力養精蓄銳,下一場會發揮得較好。那麼,「盡力」比賽而不利自己餘下賽程算「盡力」嗎?就是體現「體育精神」了?我不是說于、王二人如今就很有「體育精神」,而是我的確想不通。

團體運動如足球、籃球等同樣有其「對抗性」,牽涉兩隊對壘。我們不會見到世界盃出現西班牙A隊對B隊,當然也沒有夢幻1隊對2隊。然而,足球比賽常有分組賽,球隊已經取得足夠分數出線而派副選上陣打最後一場分組賽,有沒有違反「體育精神」呢?籃球比賽常有「垃圾時間」,分數拋離太遠勝負已分,各派後備落場等完場,有沒有違反「體育精神」?

個人運動如跑步、游泳的預賽,運動員心知肚明肯定成績足以出線,在最後幾米放鬆收步,又有沒有違反「體育精神」?

單車公路賽、馬拉松,運動員留前鬥後,不是每一段路都「盡力」。將羽毛球的金牌之路和馬拉松對比,每場羽毛球比賽看成馬拉松的一段路,會否有不一樣的看法?

不如拳擊也搞個分組循環賽,且看早已累積足夠分數出線的拳手會否甘願多捱幾場的拳頭?

于、王等人確實是輸得醜陋,不過他們既非意圖顛倒比賽冠亞軍等賽果,不是想出局,不是為金錢,我認為大會改賽制提供誘因應負上更大責任。

簡單的說,要人場場搏盡就只有淘汰賽,分組賽根本就是捉虫!

http://iamsnail.pixnet.net/blog/post/46309282-體育精神?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 00:00 發表

神童當年六年班時,就係教練老定得滯,出左D二線球員,攪到出唔到線,結果學界冇得爭冠軍。正常係有風險既情況之下,教練必定出最強陣容。
但港大今之咁樣排陣,目的就十分明顯,出線冇問題後,係報番一箭之仇, ...
咁城大計漏咗, 教練就一定最大責任, 又想出線, 又唔出強陣, 咁做教練都有一定難度, 當然如果真係以體育精神角度出發, 每一次都出唔同學員, 明知有機會出線都唔出最強陣容, 大家開心下參與下輸贏冇所謂, 咁又唔同講法。核心問題:
一,學校對決先後次序
二, 城大對港大的球員對賽資料
三, 城大對專教院的球員對賽資料
四, 所有有關的影片

對於路過的我嚟講此帖只當笑話一則 . 論壇可以給與樓主一伙的是抒發一下悶氣的空間 . 如果樓主一伙真係要指責或抗議的,可向主辦團體/機構/學校提出,當然要有真憑實據啦 ! 如果唔係講多多都冇用 ! 過多一頭半個月亦會被時間冲淡及遺忘 . 重申我只是路過的升斗市民,唔知何方對錯,一切自有公論 .

同樣這件事件我只是路人,加上論壇要保持中立性
恰巧在網上打体育精神看到一篇不錯的文章,轉貼給大家分享
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 00:14 發表

咁城大計漏咗, 教練就一定最大責任, 又想出線, 又唔出強陣, 咁做教練都有一定難度, 當然如果真係以體育精神角度出發, 每一次都出唔同學員, 明知有機會出線都唔出最強陣容, 大家開心下參與下輸贏冇所謂, 咁又 ...
跟據 http://www.usfhk.org/ 提供既資料, 首先係 港大 win 城大 3:0, 跟住係 城大 win 專教院 3:1, 最後係 專教院 win 港大 3:0, 細分就揾唔到

如果一線冇態出二線冇問題, 講真,做二線球員都想出場比賽

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-28 00:21 發表

問題就係體育精神, 係指要場場都盡出主力, 定係肯定出線後可以俾後備出場?

而家無片睇, 只係睇對方對賽球員既排名同成績, 我真係睇唔到係打假波.<<同意!!!

皇馬打盃賽對丙組出二線球員, 算唔算無體育 ...
咁体育精神是否一定要贏?? 還是讓不同學員可一同參與???而城大也冇出最強陣容, 又是否沒有体育精神???

試陣都好重要, 好似馬琳同陳玘攞完奧運冠軍後馬琳都夾王皓等等其他唔同的球員試吓得唔得(有睇曼聯都知佢試陣死到九彩,不過我相信佢哋唔係打假波, 係要炒莫耶c)

其實有陣時比二線球員上場可能更好(曼聯的蘇絲克查就係好例子, 出正選死硬, 出後備有波入,吹脹)

Video應該難有啦 因為賽會好似只可以影自己隊比賽 其他唔比

引用:
原帖由 惹森亮甲店 於 2014-1-28 00:31 發表
問題
城大對教育是否沒有以最強陣容出場
有無人知道賽果及球員對賽資料??
係專教院ive, 而唔係教院

發新話題
最近訪問的版塊