發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-28 00:26 發表

跟據 http://www.usfhk.org/ 提供既資料, 首先係 港大 win 城大 3:0, 跟住係 城大 win 專教院 3:1, 最後係 專教院 win 港大 3:0, 細分就揾唔到
咁如果係呢個情況,
港大贏咗三比零, 有主動權係手, 可能會出一些不同學員來打以体現体育精神; 以勝利角度: 當然出最強, 爭取首名, 理大是弱隊嗎???? 團體不是講求整體???
咁城大輸咗三比零, 失去主動權, 即非勝不可, 但又唔出最強陣容, 都贏到三比一, 叻仔,可能体現体育精神, 但危險, 有機出局。如果以勝利角度:都係會出最強陣, 務求盡數, 甚至細局也不放過。
咁專教院輸咗三比一, 沒有退路, 也是非勝不可, 估計出最強陣容, 最後博弈成功贏三比零, 首名出線。

咁城大飲恨, 咪唯有下年努力, 況且還有恆生學界, 說不定下次贏番港大???

另外, 還有重要信息, 理大是否弱隊? 那為何理大又首名出線??? 可能理大也不易應付???

引用:
原帖由 惹森亮甲店 於 2014-1-28 00:42 發表
亞媽教落
害人之心不可有 但防人之心不可無
在任何比賽當实力相當時便儘量不要輸 3:0 win 3:2
這樣很吃虧的
便是港大有意輸波未儘全力,但佢地沒有收受利益,只是想以冠軍為目標 其实未嘗不可
如果 ...
要防止走線好簡單, 一係打單淘汰, 一係出線後重新抽籤
要防止輸波以踢走某一特定隊伍就好難, 一來輸波以踢走某隊其實本身都有風險(呢次除外), 二來如果只係出二三線球員, 你無辦法證明佢地係唔係只想俾多d球員出場練習, 三來邊個定某一特定隊伍一定要出到線? 而家又唔係內定賽果, 點解一定要某一隊出到線先岩? 咁連比賽都唔駛啦

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-28 00:40 發表

>>體育精神當然拋開輸贏啦!!!
>>不同球員當然可以盡量參與啦,為何派有傷球員參與呢?!
>>城大不派最勁陣營,是城大教練告訴你,還是你聽返嚟?!
為何派有傷球員參與? 是港大教練告訴妳, 還是妳聽返嚟???
城大不派最強陣容, 是根據金擇魚兄說的?我並不知道, 最好有所有有關的對賽球員細節列舉出來。

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 00:14 發表

咁城大計漏咗, 教練就一定最大責任, 又想出線, 又唔出強陣, 咁做教練都有一定難度, 當然如果真係以體育精神角度出發, 每一次都出唔同學員, 明知有機會出線都唔出最強陣容, 大家開心下參與下輸贏冇所謂, 咁又 ...
其實唔好成日話:(教練就一定最大責任)佢都係正常咁出人,橫掂對專教院點出都夠嬴,(對面得茂冠一個),城大有加號,上希,麥子,義人。。。
係正常人既諗法,港大,城大,專教院,睇牌面,論實力,有幾多人會買專教院第一出線,(如果頁要你落注的話。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 00:59 發表

其實唔好成日話:(教練就一定最大責任)佢都係正常咁出人,橫掂對專教院點出都夠嬴,(對面得茂冠一個),城大有加號,上希,麥子,義人。。。
係正常人既諗法,港大,城大,專教院,睇牌面,論實力,有幾多人會 ...
呢啲野邊有一定, 只有盡力, 如果唔係以後唔駛比賽, 始終十一分唔同以前廿一分, 排名及名氣的高低不是勝負的主觀判斷因素, 我帶隊夠成日死亡組合, 結果首名出線;有時候抽到條靚線, 諗住一定首名, 點知首名出局。 各位加油啦!盡了力,問心無愧就ok.

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-28 01:24 發表

禮貌上答返你問題>>107#如下:

第一二場分別係李忠x甲組和郭世×乙組冠軍,李隻腳好似有傷紮住了,郭贏,另一場單打乙組對乙組,邊個贏都正常,双打就趙仔夾乙組球員輸3-2。從賽果來講除了双打有 ...
有一樣要更正, 就係趙仔係夾丙組球員而唔係乙組球員 (根據網友提供)

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-28 01:12 發表

呢啲野邊有一定, 只有盡力, 如果唔係以後唔駛比賽, 始終十一分唔同以前廿一分, 排名及名氣的高低不是勝負的主觀判斷因素, 我帶隊夠成日死亡組合, 結果首名出線;有時候抽到條靚線, 諗住一定首名, 點知首名出 ...
師兄雖然言之有理,可能你在現塲看比賽才會明白,港隊無錯有机會勝恒大(如果恒大主力球員有腳傷加上出一些雜牌軍)
我想說是HKU有動機在排陣上及球員打法上故意輸波,在排陣上可能已經排出九死一生陣(自殺陣),若死不去更有隨身刀仔自插一刀
個人而言,我絕相信港大有心輸波,概然可以排這樣的一個陣,若然還死不去便唯有自殺,怪便自好怪城大無3:0勝教育及輸港大3:0

版主貓哥, 我想講一講, 相信論壇裡有人會知我係邊個, 我係中立既, 假波事件就成日都有既, 首先不能用足球同乒乓球比較, 乒乓球係個人技術項目, 球隊每個球員個人實力有目共睹, 雙打亦唔會差得太遠, 睇完咁多師兄講左既球員, 我個人認為HKU實力 一定係最強, CITY U第2, IVE實力點都唔及該2隊, 什至係有一段距離, 就算我畢業係IVE我都係咁話, 大家要明白一樣野, 賽制設計係咁, 球員同教練都知道可以點樣造人地出局及自己隊要第1名或第2名出線, 從而去選擇或者避開對手, 又或者被人造到出局, 球員中意點打都得, 吹唔脹既, 我認為最理想就係有比賽錄像, 比大家睇, COPY比大專體育聯會, 乒總, 奧委會, 什至係媒體並且投訴, 如果冇錄像既話, 唔好再講呢個話題, 因為口同鼻拗, 蛇咬都唔會有人承認自己打假波, 其他排陣可以排得好弱, 果D我唔會講

先至聲明,小弟無親眼目睹個場賽事。所以唔係要偏旁邊隊,只係純理性討論。
我唔知港大D球員有無Kui地個D校訓精神甘清高,但其實如果無片無相,都好難一口咬定港大做賽果。無可否認港大有整死城大GE原因,但單憑動機相信唔足夠有說服力甘証明港大有甘做。甚至邏輯上都有D歪曲。所以都唔太欣賞樓主一開始個個標題。
另外,既然港大已經肯定出綫,甘派D二綫球員出來打都合理啊。唔通等決賽先派 Or 永遠都唔派出場Meh?
再講。樓上D網友都話港大D主力又唔齊又有傷,話曬專教院對港大係下風,但又有邊個可以肯定港大可以大炒專教院?如果話Lee組一定要港大城大出綫先叫做合理,甘比賽都省番啦,直接擺港大城大入四強算。至於主力唔齊,除左話試陣,做賽過等等原因,其實大學生都要讀書考試畢業加,來唔到比賽有Meh出奇?
假説樓上D網友形容港大個陣同賽果係正確,有李沖頭,神童守尾,都傾向令人相信港大唔係有心輸啦。如果係有心要輸,甘出一線球員米盞瓜田李下?但出得二綫球員自然會有風險有機會輸。單憑分數黎講,其實結果都唔係太意外姐講真。
點都好,都係個句,未有片或証明之前,都係不宜私自下定論。因爲甘做會一次過傷害三間院校GE名聲。唯獨希望乒壇能保持係一個良性競爭GE地方。

引用:
原帖由 小弧飛 於 2014-1-28 01:51 發表

師兄雖然言之有理,可能你在現塲看比賽才會明白,港隊無錯有机會勝恒大(如果恒大主力球員有腳傷加上出一些雜牌軍)
我想說是HKU有動機在排陣上及球員打法上故意輸波,在排陣上可能已經排出九死一生陣(自殺陣 ...
講真, 我都覺得港大有呢個動機既可能, 而且城大我比較多熟人, 感情上原本我都比較偏向城大, 但後來發現樓主同玫瑰木既講大話, 又誇大實失人身攻擊, 而在無實據(影片)的情況下, 只單看賽果細分同對賽球員排名, 真係睇唔出, 亦無可能證明到有人打假波同違反體育精神, 而出賽名單亦只能夠說明在穩出線後俾二線出場, 但無辦法說明到底是想練波, 想讓各隊友都有出場機會,  又定係想故意輸波走線或者想令某隊出唔到線.

係無實據(影片或更詳細賽果)既情況下, 只單憑主觀既感覺來誇大實失人身攻擊, 只會變成誹謗, 希望當事人留意一下. 如果係講事實, 加上自己既觀點當然無問題.

所以我都希望有片者可以盡快上傳, 對雙方都公平一點

其實樓上都講左咁多論點:
一開始港大有能力嬴城大3:0,足見佢未必想走線,但係可以3;0輸比專教院,呢點至引人懷疑。(如果城大嬴專教院3:0,港大仲會唔會派D二綫球員出來打,或試陣),但見城大嬴專教院3:1後,教練是否有第二d決定,來個順水推舟,控制權係港大,咁就間接整死左城大。
咁城大是否一廂情願,諗港大只要正常嬴專教院,就算輸3:2都冇問題,3:1都有計傾,點計都計唔港大會輸3:0,咁就有理由懷疑有人故意打假波而令佢地出唔到線。

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-28 01:24 發表

禮貌上答返你問題>>107#如下:

第一二場分別係李忠x甲組和郭世×乙組冠軍,李隻腳好似有傷紮住了,郭贏,另一場單打乙組對乙組,邊個贏都正常,双打就趙仔夾乙組球員輸3-2。從賽果來講除了双打有 ...
感謝妳禮貌的回應。
我只是始終不是很相信有假波, 但有時可能有一兩球或局發揮唔好都唔出奇, 因即使高手對較低手, 不可能局局都贏十一比零, 而我估計雙方的排名分的差距唔會超過九百分, right? 因本練最叻試過差八百分的贏到, 或高過五百分的也輸過。當然有片及有埋港大對城大及城大對專教院的對賽細節更佳。
另中大有謝x俊一定贏梗?那為何次名?他們又走線??定理大又一定係弱隊, 又為何可以首名? 有冇一定的先???

回復 191# 的帖子

聽講中大專登吾出謝對浸大

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-1-27 19:00 發表
本論壇所有管理員歡迎各位 理性 及 以溫和的態度討論今次事件,只要不粗口 不人生攻擊 針對事不針對人 本討論區無任歡迎。

事件雖然只發生半天 但此事已傳遍本港乒壇每一個角落,相信今晚會有更多球員及教練光顧論 ...
事件雖然只發生半天 但此事已傳遍本港乒壇每一個角落

有無咁跨張? 每一角落?

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-28 09:29 發表
沒錯,中大專登吾出謝對浸大,因為佢地同港大一早傾好咗一齊次名出線,咁兩邊嘅港隊球員就吾怕輸俾城大,雖然中大都係有走線之嫌,但至少佢地出較弱球員,並無打假波!所以理工就係中大個組首名出線
請問你係親耳聽到佢地傾好左一齊次名出線? 定係你自己估估下? 你講到真既咁, 我相信你一定有真憑實據, 請你立即上訴大會甚至上報. 如果你只係估估下但係講到真既咁, 我相信你已經犯左誹謗罪, 而且你唔好以為開分身就可以講不負責任既野, 我地已經查知你以同一IP作分身不停發出不當言論, 論壇將會BAN你IP同ACC.

我地希望既係真憑實據, 理性討論, 而唔係希望以你自己想像來對三間院校及同學作出侮辱.

monkey已經警告過你, 不可以再以同一IP再用幾個分身作出不負責任言論. 如果你身為某大大學生, 希望你唔好再以身試法, 如果到時有警察請論壇提供資料, 是有辦法查到你真人的

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 23:45 發表
教練最大責任?即係教練要預人打假波?咁你咁講城大係抵死啦,佢俾人造都係自己拎嚟衰啦?!宜家係港隊為咗吾俾人出線,驚自己啲港隊走對手,但錯嘅係城大?你係咪痴線架?真係好懷疑你個人 ...
同學, 現實o的, 其實教練真係有責任,點會無計算比人"做"既機會?我以大專賽長老既身份話你知  呢o的咁樣既事,真係發生過數唔到咁多次, 原來本來可以KO對手, 就緊係全部3:0啦.

舉個例, 曼聯前年對愛華頓,之前本來領先曼城十分, 咁讓左愛華頓車馬, 被愛華頓迫和, 最後......曼城後來居上,最後一分鐘攞聯賽冠軍, 咁係唔係費sir要負責? 如果費sir當年係出最強陣容對愛華頓,咁輸o左聯賽都無人怪費sir.

其實世界杯成日有, 你同德國隊同組, 你就要小心了.

理性D講, 根據網友們既資料, 港大都一樣出較弱球員, 點解會變左只係中大先出較弱球員? iseeyou兄, 你到底知唔知自己講緊乜? 希望而家既大學生可以以理服人, 而唔係隨口噏當秘笈. 閣下咁既言論, 只會侮辱自己母校, 我認識好多城大的朋友, 既有隊友, 亦有球會會友, 佢地都好nice, 希望你唔好侮辱佢地

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 00:59 發表

係正常人既諗法,港大,城大,專教院,睇牌面,論實力,有幾多人會 ...
大佬......, 你估小學生第一日出來打波咩?大專賽,由教練到球員都打左數唔到咁多場波啦, 輸左三比零, 就緊係要提防比人做啦, 到人地關鍵賽事, 就緊係搵人錄住啦,現在科技咁進步, 錄左都無人知啦.

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-28 09:34 發表

尋日上到歌街十多人問我乜事 又有數十個wechat and whatsapp, 誇張點講論壇熱門post在乒壇的傳播能力勁過apple

城大學生應叫你一聲祖師爺

香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-28 09:34 發表

尋日上到歌街十多人問我乜事 又有數十個wechat and whatsapp, 誇張點講論壇熱門post在乒壇的傳播能力勁過apple

城大學生應叫你一聲祖師爺

香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

發新話題
最近訪問的版塊